Tweedaagse trip richting Zuid-Thailand

Onze eerste tour van 2024 was gelijk een tweedaagse.
T en E waren een jaar geleden tijdens hun overwintering in Cha-am 50 jaar getrouwd. Dit werd hier gevierd met vrienden en andere overwinteraars. Natuurlijk moest er ook iets gedaan worden voor het thuisfront. T en E besloten dat kinderen, kleinkinderen met aanhang uit te nodigen om twee weken in Cha-am te vertoeven. Ticket, appartement, eten en drinken, alles inclusief. En natuurlijk ook wat toertjes met ons.

Met T en E erbij waren zij met hun zevenen. Enkele dagen na hun aankomst gingen wij richting Zuid-Thailand. Om acht uur vertrokken wij via Hua Hin naar d e ananasvelden. Dan door naar het Nationale  Park Sam Roi Yod (oftewel vertaald. driehonderd pieken park). Dit natuurpark is honderd vierkante kilometers groot met daarin het grootste zoetwater moeras in Thailand. We reden door dit prachtige park langs de vele bergen en met verschillende vogels. Achter het informatiecentrum wandelen we over houten vlonders door een mangrove bos. Het zat er vol met apen waarvan er een aantal niet zo vriendelijk waren. Uiteindelijk kregen we een dame uit het centrum mee, toen die naar buiten kwam, verdwenen de apen onmiddellijk. De apen hadden duidelijk respect voor deze dame.

Vervolgens reden wij een klein stukje met onze bus naar een prachtige kleine tempel met een achtergrond van imposante kalksteen rotsen. Dat leverde prachtige foto’s op. Vandaar vertrokken wij met twee boten tussen de enorme kalksteen rotsen naar het zoetwatermoeras. We zagen heel veel vogels waaronder soorten die we nog nooit eerder hadden gezien. Helaas, de grote velden met waterlelies  die er vorig jaar wel waren, waren er dit jaar niet. Het bleek dat  de waterstand in het moeras veel te laag was.

Onze volgende stop is in Prachuap Khiri Khan bij een heel mooi houten tempeltje op het strand. De diehards konden via 292 trappen naar de grot met de mooie beelden en het prachtige uitzicht over de baai met de vissersboten. Daarna zagen wij een leuk cafeetje aan het strand en hadden we wel zin in een biertje. Het was vandaar nog een uurtje rijden naar ons hotel in Ban Krut. en naar de overkant voor een heerlijk Thais diner.

Dag 2: Eerst een uitgebreid ontbijten toen naar de tempel op de berg. Onze bus kon tot halverwege de berg maar de tweede helft bestond uit vele trappen. Dit was zeker de moeite waard. Prachtige beschilderde glazen panelen en deuren, glas in lood, en een geweldig uitzicht over de baai. Vandaar terug naar Prachuap naar het enorm mooi onderhouden en gevarieerde aquarium. Vervolgens op de bonnefooi afgeslagen naar de Birmaanse grens. Die grens is dus al sinds lange tijd afgesloten. Na diverse politiecontroles kwamen we bij de grens aan. Daar is nog steeds een grote markt met Birmaanse spullen, waaronder houten meubelen voor een belachelijke lage prijs. De markt is niet zo groot meer maar nog wel erg leuk. Na de lunch door naar Pranburi waar je over houten vlonder een km door het prachtige mangroves loopt. Een kort bezoek aan het park met de zeven beroemdste Thaise koningen in brons. Toen wilde de groep even een drankje doen bij Say Cheese bekend geworden door de tv serie B eb B vol liefde. Vandaar naar ons geliefde tuin restaurant Esaan voor een uitgebreid Esaan diner, Moe maar zeker voldaan reden wij terug naar Cha-am en werd er alweer uitgekeken naar de volgende tour vijf dagen later, de tweedaagse naar Kanchanaburi.