9-daagse trip

Negen dagen Noord Thailand.

Het werd steeds moeilijker voor ons om, voor onze vaste groep overwinteraars,elk jaar maar weer een nieuwe rondreis door Thailand te maken. Twee jaar geleden de eerste rondreis, zes dagen door midden Thailand, een groot succes, en zoals U in de blogverhalen kunt lezen hebben we deze zesdaagse daarna ook al vele keren opnieuw gedaan.

Vorig jaar werd het vier dagen langs de oostkust van de golf, opnieuw een prachtige rondreis die naar meer smaakte. Dus wat gaan we dit jaar doen? Of vier dagen naar het zuiden of negen dagen door midden Thailand naar het noorden. Na even nadenken kwam het antwoord, doe maar alle twee, WOW. De vierdaagse naar het zuiden hebben we er al op zitten. Zowel het blogverhaal als de tour omschrijving staan op de website, dus nu het verslag van de negendaagse, een tour met vele uren voorbereiding. Steeds weer wat toevoegen of veranderen. Er is zo veel te zien dat het moeilijk is om de juiste keuzes te maken. Niet toeristisch maar stops die het echte Thailand laten zien en dat is gelukt.

Dag 1 Midden Thailand

Om acht uur werden al onze acht gasten opgehaald want we hadden een druk programma. Zes gasten hoorden bij onze vaste groep en we twee nieuwe gasten, waaronder M die ook nog jarig bleek te zijn, dus even onthouden.

Onze eerste stop was al na ruim een uur, een tempel aan de rivier.

We bezochten niet de tempel maar liepen naar een museumgebouw op het tempelterrein. In dat museum hingen 313 prachtige shadow-play figuren uitgesneden uit buffel leer zo’n 1-2 meter doorsnede en ruim honderd jaar oud. Elke zaterdag worden hier nog shows mee gegeven, maar niet met deze oude, maar met kopieën daarvan. Na nog een ander gebouw bezocht te hebben gingen we weer op pad, Nu naar het familie bedrijf van Khun Narong, een enorme privé verzameling van ruim 5000 houtsnijwerken meestal uit teakhout.

Een verzameling van 150 jaar, oude figuren tot 3.5 meter hoog en tentoongesteld in enorme ruimtes die in elkaar overlopen. Heel indrukwekkend deze unieke verzameling.

Het werd tijd voor de lunch aan de rivier bij een enorme overdekte markt. Na een heerlijke lunch even langs de rivier over de markt gelopen en toen een paar uurtjes doorrijden op weg naar ons eerste hotel met een stop voor een lekker drankje in een jungle restaurant.

Bij ons hotel hoorde een prachtige tuin met restaurant en live music, Daar wilden we natuurlijk dineren enk niet vergeten dat M jarig was,. Dus wat geregeld en net na het eten speelde de band Happy Birthday en kwam er een taart met kaarsjes. Dat had M dus nooit verwacht en was helemaal overdonderd.

Dag 2 Midden Thailand

Na een heerlijk ontbijt een klein stukje rijden kwamen we bij een paar enorme oude keramiek ovens uit de 15 e eeuw. Een Chinese emigrant had hier toen de grootste keramiek fabriek van Thailand met toen 200 van deze ovens. Nu waren er nog maar een paar in goed staat, erg indrukwekkend. Toeristen kwamen hier blijkbaar nooit want wij waren alleen en werden erg enthousiast ontvangen.

Door naar de volgende stad, de berg op naar een vier verdieping hoge tempel met een heel mooi uitzicht en prachtige plafondschilderingen. Na een korte stop bij een uitkijktoren gingen wij weer verder. Het werd lunchtijd. we vonden een plekje dus allemaal naar binnen. Helaas geen kok dus terug naar onze bus. En… daar kwam net de kok aan. Wij weer naar binnen en heerlijk gegeten. We bezoeken een zeer beroemde tempel met, voor de Thaise mensen, het mooiste Boeddhabeeld van Thailand en dus een bedevaartoord.

Vervolgens naar ons hotel, waar men ons inmiddels goed kent omdat we daar al voor de vijfde keer logeren. Een hotel gebouwd als een fabriek, met pijpen en moeren, Vespa scooters hangen aan het plafond en heerlijk eten.

Dag 3 Midden Thailand

Na het ontbijt weer hartelijk afscheid genomen van de eigenaresse en op weg naar de oudste hoofdstad van Thailand of eigenlijk moet ik dan Siam zeggen. Om deze historische plek goed te kunnen bezoeken huren we daar fietsen en hebben een prachtige fietstocht gemaakt door dit historische park met enorme indrukwekkende ruïnes uit de dertiende eeuw.

Toen wij de fietsen terugbrachten zagen wij opeens een bord met daarop in het Nederlands ‘heerlijke verse koffie’. Nou natuurlijk voelden wij ons toen wel verplicht om een kopje koffie te drinken en die was ook heerlijk. Daarna zo’n 30 km verder naar nog een historisch park. Daar werden we rondgereden in een treintje en ook dit park was erg indrukwekkend. Toen verder op weg naar het Noorden.

Onderweg een mooi plekje gevonden voor een drankje en toen naar ons hotel met een lief echtpaar, niets was hun teveel, geweldig. Voor het diner hadden we een restaurant uitgezocht met de geweldige mooie naam Aroy 1 baht, of te wel lekker 1 baht. We liepen door een uitgestorven straat naar het restaurant en daar waren we niet alleen. Vol met wachtende klanten op de stoep, Gelukkig hoefden we niet lang te wachten en kregen we een prachtige plek boven toegewezen in de buitenlucht Daar hebben we weer heerlijk gegeten. Allemaal schaaltjes met lekkernijen, niet voor 1 baht maar wel heel goedkoop.

Dag 4 Noord Thailand

Vroeg ontbeten want we hadden een lange dag voor de boeg Maar eerst met het lieve echtpaar op de foto. Een hotel waar we zeker weer willen terugkomen. Op weg naar het Noorden merken we dat het steeds bergachtiger werd. We stoppen bij een heel bijzondere, maar ook heel moeilijk te vinden,canyon.

Zo’n 5 miljoen geleden stroomde daar een rivier, Door een aardbeving is die rivier van richting was veranderd en de oude rivierbedding en wanden waren met de tijd veranderd in stenen pilaren en enorme 30 meter hoge rotswanden. Alleen al de wandeltocht er naar toe was een avontuur, De volgende stop is een prachtig orchideeënpark met een heel bijzondere vlindertuin. Na de lunch in een groot restaurant ,waar mensen ook manden aan het vlechten waren, begonnen we aan onze beroemde 700 km lange loop door de bergen Een tocht waar we zo’n 4000 haarspeldbochten zouden tegenkomen. Iedereen nam, uit voorzorg, een pilletje tegen wagenziekte en zo begonnen wij aan onze eerste 130 km voor vandaag Een tocht met spectaculaire natuur en vergezichten en maar draaien en draaien wat een belevenis. Vlak voor onze plaats waar we zouden overnachten stoppen we bij een oude houten brug.

Deze brug is, met de hulp van olifanten, tijdens de tweede wereldoorlog aangelegd door krijgsgevangenen.

Vlakbij stopten we bij een bekende canyon waar veel bezoekers de zonsondergang willen zien. Dat was wel even klimmen, maar zeker de moeite waard,

We overnachten in een gezellig stadje met een walkingstreet met veel restaurantjes. We hebben daar heerlijk gegeten maar zo hoog in de bergen werd wel kouder en kouder.

Dag 5 Noord Thailand

Zeven uur in de ochtend ontbijt in de buitenlucht bij 12 graden Celsius. Maar drie uur later is het alweer 30 graden. We vervolgen onze loop. De natuur word steeds wilder en wilder en we stoppen bij diverse mooie uitzichtplekken en maar draaien en draaien.

Na anderhalf uur stoppen wij bij grotten. Eerst wandelen we, onder leiding van gidsen, door de indrukwekkende grotten om daarna op bamboe vlotjes door de grotten te varen, erg mooi.

We gaan weer verder met onze bus naar een dorpje met bergstammen waar we een noodlesoep nemen terwijl we genieten van een prachtig uitzicht op een bergvallei.

Na de lunch naar de Longnecks.

Longnecks behoren tot het bergvolk Karen en zijn van oorsprong vluchtelingen uit Myamar. Zij leven hier voor een groot deel van het toerisme.

Vervolgens naar ons hotel. Dit bestaat uit kleine huisjes met terrasje ervoor, erg schattig,

Op aanraden van onze gastheer lopen wij via een brug door een complex naar het centrum, veel blaffende honden dus terug maar een andere weg. Het centrum bestaat uit een prachtig meer, met tempels en veel restaurantjes aan het meer,. We eten boven met uitzicht op het meer, erg lekker en bestellen daar gelijk het ontbijt voor de volgende ochtend.

We lopen over de avondmarkt en dan de langere weg terug naar onze huisjes, maar zonder honden.

Dag 6 Noord Thailand

Ons bestelde ontbijt verloopt niet erg soepel en we verliezen best veel tijd dus dat moeten we de volgende keer anders doen. Het is vandaag een belangrijke boeddhistische feestdag en mag er geen bier verkocht worden. Daarom had gisteren iedereen wat extra blikjes bier ingeslagen en die bijna iedereen vergeten is uit zijn koelkast van het hotel te halen.

We vervolgen de loop en onze eerste stop is bij een dorpje aan de Birmese grens. Na Kanchanaburi was dit dorpje de belangrijkste plaats voor de Japanners in de tweede wereldoorlog. Er werden wegen en bruggen aangelegd voor transport van troepen en goederen naar Birma. Het was een uitgaansgebied voor de Japanse soldaten en er was ook een Japans ziekenhuis, Nu is er een museum, waar we eerst een oude film te zien krijgen, met daarin een verhaal hoe de Thaise mensen en Japanners hier prima bevriend waren ?

We lopen we door het museum samen met een dame, blijkbaar een Japanse toerist ,die zich duidelijk niet op haar gemak voelt.

We besluiten om er een lange rijdag van te maken. We gaan door naar ons einddoel van vandaag een zeer oude stad uit de derde vierde eeuw, We hebben een lunchstop en een paar plaspauzes en genieten van het restant van onze spectaculaire loop met zijn wilde natuur, bergen en bochten.

Ons hotel ligt buiten de stad erg luxe en pas anderhalf jaar oud met hele mooie kamers en een terras aan het zwembad. Ik probeer het maar ‘sorry ik weet wat voor dag het vandaag is, maar kunnen wij een biertje kopen om aan het zwembad te drinken, D eigenaar moet even nadenken en ja hoor daar komen tien halve liters aan voor 50 baht per halve liter. Dat is de super markt prijs!!!!!! s,Avonds in het Chinese restaurant zijn wij niet zo gelukkig en zitten braaf aan de cola.

Dag 7 Midden Thailand

We zakken weer langzaam af richting het zuiden. Na ons ontbijt bezoeken we eerst in het centrum van de stad een prachtige oude tempel. Het is er erg druk net na de boeddhistische feestdag, een tempel uit de elfde eeuw, maar ook gedeeltes uit de mon periode 6-11 de eeuw.

We gaan daarna naar een stad die beroemd is om zijn vele keramiek fabrieken. Dat merken we al gauw. Langs de kant van de weg,overal stalletjes met keramiek. We bezoeken een fabriek dat tevens een museum is. Zij zijn bekend door de keramiek beschilderd met haantjes We zien het hele proces erg leuk.

Na wat inkopen in de shop gaan we een klein stukje verder naar een groot prachtig Thais huis gebouwd op 116 teakhouten palen,ruim 100 jaar oud, vroeger werden hier heilige ceremonies gehouden Nu is het ingericht als museum. We verlaten de stad en gaan verder zuidwaarts. Na een erg late lunch gaan we op zoek naar een klein boerendorp waar 50 jaar geleden een houtbewerker trouwde met een lokaal meisje, en daar bleef wonen, hij leerde daar de mensen houtbewerken. Dit dorp is nu een belangrijk houtsnijwerk centrum geworden. Daarna op weg naar onze slaapplaats We dineren daar heel gezellig aan de rivier.

Dag 8 Midden Thailand

Ons hotel had geen ontbijt en dat blijkt niet handig. Na lang rondrijden vinden we uiteindelijk een hotel waar we mee konden doen aan het ontbijt buffet. De volgende keer maar in dit hotel overnachten. Op weg naar twee historische parken uit de dertiende en veertiende eeuw Hier komen maar heel weinig bezoekers. Waarom begrijp ik niet want ze zijn zeker de moeite waard.

Na lang rondgewandeld te hebben verlaten we de stad op weg naar onze laatste overnachting. Een plaats waar nog nooit iemand van gehoord had.

Maar wat nog nooit was gebeurd, onze vaste chauffeur wist op weg naar onze slaapplaats een tempel die we beslist moesten bekijken. OK, kom maar op, Toen wij daar aankwamen zagen wij een gigantische drukte en niet een tempel maar een enorm complex.

Bij binnenkomst in de tempel konden wij onze ogen niet geloven, alles was binnen gemaakt van glas en spiegels, alles was een grote bling bling, geweldig.

Na nog een tempel bracht onze chauffeur ons naar de rivier, waar duizenden grote vissen gevoederd werden met hele broden. Ze kropen en vlogen over elkaar heen, heel bizar en bedankt chauffeur.

Na voor de zekerheid maar wat bier ingeslagen te hebben naar onze huisjes in The Middle of Nowhere, nou dat was het ook. Over een klein paadje naar de rivier, een geweldige locatie, maar de huisjes wat minder. Twee grote huizen met ieder twee slaapkamers, niet al te schoon, beetje primitief en mijn huisje was een matras op de grond met een muskietennet erboven. Maar er was een gezellige vlonder aan de rivier waar we ons biertje konden met een prachtig uitzicht. Helaas was hier verder niets te eten of te drinken.

Dus op zoek en na tien km wat gevonden om te eten. Na een wat moeilijke nacht kregen we zowaar een heel aardig ontbijt van de ook zeker heel aardige eigenaresse

Dag 9 Midden Thailand naar Cha-am

Aan alles komt een eind, na afscheid van onze eigenaresse van de huisjes, op zoek naar een groot aquarium en dierentuin complex. Ook dit lag in The Middle of Nowhere. Langs kleine weggetjes en langs enorme vijvers met lelies kwamen we bij de aquariums eerst maar de zoetwateraquariums die waren zo mooi en zo uitgebreid, nooit geweten dat er zoveel verschillende zoetwatervissen bestaan. Na nog wat krokodillen gezien te hebben en een foto stop bij de waterlelies weer verder op weg want onze chauffeur had de smaak te pakken en wist nog iets.

Een hele oude markt waar van alles te koop is en tussen huizen van honderden jaren oud. Ook hier liepen wij natuurlijk weer als enigste buitenlanders, maar dat waren we inmiddels wel gewend. Na behoorlijk ingekocht te hebben raakte ons busje al aardig overvol. Toen een hele mooie lunch bij een markt, aan de rivier en wij herkenden deze plek van een stop twee jaar eerder tijdens de zesdaagse toer. Na de lunch nog twee stops te gaan. Eerst een tempel met een gigantische draak er om heen en ook nog een stop bij een keramiek fabriek waar nog gewerkt wordt zoals 100 jaar geleden, alles met de hand, en een hout gestookte oven van 100 meter lang.

Om half zeven waren we terug in Cha-am voor ons traditionele afscheidsdiner bij het Duitse Suk restaurant. Zij waren op hun vrije dag speciaal voor ons open.

Tijdens het eten werd er nog druk over de negendaagse gesproken, en iedereen was het er over eens, een geweldige ervaring, maar ja wat nu volgend jaar weer??????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *